Първите дентални проблеми

От самото начало на моята практика делът на малките пациенти е имал превес пред възрастните. С времето тази тенденция нарасна до степен, че обособих специално място за работа за различните възрастови групи. Следваха квалификационните курсове, специализации и, разбира се, среща с различни детски характери и дентални ситуации. Тази статия е оформена като отговор на различни въпроси, които родители са ми задавали.


„Колко важна е бременността за развитието и здравината на детските зъби?"


Бременността е времето на така нареченото залагане на зъбни зародиши, както и на минерализацията на всички временни зъби. Тя е и времето на залагане на зародишите на 16 от общо 32 постоянни зъба. Това обяснява защо боледуването при бременната, нейното хранене и приемът на определени лекарства може пряко да повлияе на здравината на млечните и отчасти на постоянните зъби. Бъдещата майка не трябва да си прави рентгенови снимки, а ако се налага прием на антибиотик или друг лекарствен препарат, трябва да се предпочитат тези, които не преминават плацентарната бариера. След 16-а гестационна седмица може да се започне с флуорна профилактика под формата на таблетки. Количеството на приемания чрез храна или добавки калций също трябва да бъде адекватно на нарасналите нужди.


„Бебето ми се роди с един зъб?"


Това изречение се поднася от майката със смес от тревога и гордост. Този зъб може да създаде проблем при кърмене и обикновено пада по-рано от средно приетата норма. При необходимост леко се изпилява, а не се вади.


„Какво е цепка?"


Това са така наречените „вълча" и „заешка" устна. Касае се за несрастване на различни части от горно-челюстната кост, както и на горна устна. Изисква хирургична намеса. За щастие в България се среща много рядко.


„Бебето ми не може да суче"


Може да се дължи на къс подезичен френулум (ципичката под езика). Той може да е сраснал с пода на устната кухина, което затруднява движението на езика по време на сучене. Налага се отстраняване, което може да се извърши стандартно със скалпел и шев или с лазер без шев. Манипулацията е лека, макар майките винаги да са много тревожни.


„Бебето има нещо бяло в устата, плаче и отказва да яде."


Често срещано оплакване. Касае се за кандидозен стоматит и е израз на слабите защитни механизми на детския организъм и орална лигавица. Забелязват се бели налепи с различен размер, които лесно се отстраняват и под тях се открива зачервена лигавица. Бебето е неспокойно, а храненето е затруднено. Лечението е с противогъбичен препарат и сода за хляб.


„Има ли значение дали използваме биберон и какъв?"


В най-ранната детска възраст със сигурност няма да забележите разлика, но на практика биберон може да се дава най-късно до двегодишна възраст. Задължително е да е с анатомична форма и ортодонтски одобрен. Продължителността на използване и формата на бибероните пряко влияе на развитието на челюстите, на наклона на предните долно и горно-челюстни зъби и на подреждането на млечните и постоянни зъби.


„Вече сме почти на 1 година, а нямаме нито един пробил зъб?"


Въпрос, който се задава с голяма тревога от родителите. Всъщност се касае за по-късен пробив поради по-дебела лигавица на челюстите, генетично или по друга причина. Липса на зародиши на млечни зъби се среща изключително рядко, така че майката трябва да се въоръжи с търпение и да се радва на спокойните нощи.


„Бебето вдигна 39 градуса температура – педиатърът каза, че се дължи на пробиващ зъб."


Един от най-често водените разговори. По правило максимално допустимата температура, която може да се дължи на пробиващ зъб, е 38 градуса. Пробивът на зъб обаче понижава имунитета на детския организъм и дава възможност за развитие на остра вирусна инфекция и допълнително повишаване на температурата. Няма лекарство, което винаги и при всички деца да облекчи болката, съпътстваща пробиването на зъб. Съществуват гелове за локална апликация, съдържащи лидокаин или хиалуронова киселина с болкоуспокоителен и противовъзпалителен ефект; хомеопатични таблетки; противовъзпалителен сироп.


„Бебето има нещо синьо на венеца!"


Касае се за еруптивна киста, която се оформя в областта на пробиващ временен зъб, по-често в горната челюст. Дължи се на съдови смущения. На опипване мястото е меко. Може да се направи лек разрез на венеца, а може и само да се наблюдава, като оставим пробивът на зъба „сам да реши проблема". Понякога се наслагва бактериална инфекция и може допълнително да се включи прием на антибиотик.


„Кога да започна да мия зъбите на бебето и с какво?"


Миенето започва с пробива на първия зъб. Най-лесно достъпният начин е със стерилна марля, напоена с малко кислородна вода. В аптеките и дрогериите вече лесно могат да се намерят силиконови напръстници заедно с малка паста за зъби за определената възраст. По-трудно, по-скъпо, но и по-правилно е да помолите за съдействие вашия зъболекар - да ви помогне в намирането на бебешки кърпички с ксилитол. Те имат различен вкус и добър антиплаков ефект. Ако бебето има повече от 4 зъба, може да използвате и специална бебешка електрическа четка за зъби, която да масажира чувствителните венци. Но оттук и занапред трябва да запомните, че бебето, а впоследствие порасналото ви дете, трябва да използва четка и паста, съобразени с неговата възраст.


д-р Магдалена Николова - завършила Медицински университет - гр. Пловдив, има специализация по ортодонтия. Понастоящем е собственик на дентален център „Емдент" в гр. Шумен и съсобственик на международен дентален център „Май Смайл". Като най-голямото постижение, д-р Николова определя децата си - Бранислав на 11 години и Катаржина на 4 години.


Статията е публикувана в списание Моето Бебе, на което д-р Николова е консултант.