НАЧАЛО ЗА СПИСАНИЕ MY SMILE РЕКЛАМА АБОНАМЕНТ КОНКУРС ЕКИП КОНТАКТ

Симптомът „сухота в устата“

Публикувано на 12 април, 2011 | Тема: акценти от новия брой, профилактика

Ксеростомията (сухата уста) не е болест, а симптом, който може да се предот­врати с помощ от ваша страна и от страна на стоматолога ви. Причината за появата на този симптом може да е най-различна – от медикаментозно лечение до наличие на друг здравословен проблем. Прегледът е задължителен и е първата естествена стъпка към преодоляването на неприятното състояние, популярно като „суха уста“.

Ксеросто… какво?
Симптомът „суха уста“ (или както е научното му название – ксеростомия) има важната функция да подсказва на специалистите какво е здравословното ви състояние и какви болести може да имате. Вследствие на проблем в организма потокът на слюнка е намален или напълно спрял.
Ако се чудите какво пък толкова, ето обяснението – слюнката овлажнява устата и помага да преглътнете и да усетите вкуса на храната. Помага в борбата с кариесите, като отмива хранителните остатъци и плаката от зъбната повърхност. Съдейства и за неутрализирането на киселините в устата, които могат да увредят емайла.
Ако потокът на слюнка е намален, устата, зъбите и венците са изложени на риск от образуване на кариес. Хората, страдащи от ксеростомия, имат по-голям шанс да се поддадат на болести, засягащи меките тъкани. В допълнение на това хранителният ви режим може да се наруши, защото няма как да усещате вкуса на храната както по принцип.
(пълния текст на статията  четете в книжното тяло на изданието)